Papir, kamen, škarje (roman)

papir-kamen-skarje-naslovnica

Tomo Podstenšek: Papir, kamen, škarje (roman)

Litera, Maribor 2016, 211 str.

ISBN 978-961-6949-83-5

Kje lahko knjigo kupim?

Kje si lahko knjigo izposodim?

GlG

Glavni junak boleha za boleznijo vpetosti v sodobno potrošniško družbo. Kaže vse značilne simptome: počuti se nezadovoljno in neizpolnjeno, pa čeprav mu pravzaprav čisto nič ne manjka – no, razen morda kakšnih nepomembnih malenkosti kot so čas, sreča in veselje do življenja.

Ko dobi vabilo na trideseto obletnico valete, se v njem zbudijo spomini na otroštvo, med katerimi so tudi neprijetna skrivnost in kup nerazrešenih vprašanj. V upanju, da mu bodo odgovori nanje morda nekako le pomagali najti že zdavnaj izgubljeni smisel, se odpravi v mesto, kjer je odraščal …

20180419_111440bRoman je leta 2018 izšel tudi v hrvaškem prevodu (prev.: Marko Gregur, založnik: Umjetnička organizacija Atikulacije, Koprivnica).

Video predstavitev romana:

Založnik o knjigi:

Učitelj srednjih let, ki poučuje na osnovni šoli, je zasidran v mirno in relativno ugodno, a obenem tudi monotono in dolgočasno življenje. Brezvoljnost, izpraznjenost in odsotnost smisla, ki bi presegal sprotne minljive užitke, ga potiskata v depresijo in pasivnost, ki poraja vse večjo frustracijo. Po dolgem času pa se pojavi priložnost za razvoj resne partnerske zveze, skoraj sočasno pa dobi tudi vabilo na trideseto obletnico zaključka osnovne šole.

Kritika Mateja Bogataja v Mladini: http://www.mladina.si/178635/tomo-podstensek-papir-kamen-skarje/

Recenzija Diane Volčjak v reviji Bukla: http://www.bukla.si/index.php?action=books&book_id=26432

Predstavitev na portalu dobreknjige.si: http://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=4205